Τα Κύματα του Καφέ και οι Specialty Καφέδες

Όλο και πιο συχνά συναντάμε café 3ου κύματος και καφέδες specialty, αλλά τι σημαίνουν στην πραγματικότητα; 

Αρχικά τα κύματα του καφέ είναι πέντε. Από χώρα σε χώρα η εφαρμογή τους διαφέρει ως προς το ποσοστό των café που ακολουθεί το εκάστοτε κύμα που του ταιριάζει περισσότερο. Σε ορισμένες χώρες το 5ο κύμα δεν έχει φτάσει ή δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.

1ο Κύμα Καφέ

Το 1ο κύμα του καφέ ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα με αποκορύφωμα τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Τότε ο καφές ήταν διαδεδομένος παγκοσμίως και η κατανάλωση του αυξήθηκε ραγδαία. Χαρακτηρίζεται λοιπόν από τη μαζική κατανάλωση του καφέ και από την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ και καφέ φίλτρου. Τότε παρουσιάστηκαν και τα πολύ μεγάλα brands του καφέ στα σουπερμάρκετ.

2ο Κύμα Καφέ

Το 2ο κύμα καφέ ήρθε στα μέσα του 1990 με την επιθυμία για βελτίωση της ποιότητας. Παράλληλα, αναδυθήκαν μεγάλες αλυσίδες καφέ, όπως τα Starbucks, και μαγαζιά καφέ, αρκετά επικερδή. Ο καφές έγινε ένα είδος πολυτελείας και απόλαυσης για τους καταναλωτές, αναπτύχθηκαν πολλά ροφήματα με βάση τον espresso, ενώ μέσα από τα μαγαζιά καφέ άρχισε να αναπτύσσεται το 3ο κύμα καφέ.

Latte Art
Latte Art

3ο Κύμα Καφέ

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αρχίσει να αναπτύσσεται το 3ο κύμα καφέ, από τα πιο κομβικά και σημαντικά κύματα καφέ. Ένα κύμα που υποκινήθηκε από πολλή αγάπη και πάθος για τον καφέ, με κεντρικό πρωταγωνιστή και αδιαπραγμάτευτη αρχή την ποιότητα. Η αντίληψη γύρω από τον καφέ αλλάζει ριζικά, όπως επίσης και οι τρόποι παρασκευής.

Η κουλτούρα του είναι ανθρωποκεντρική, με μεγάλη βαρύτητα στον barista, στο roaster, στον παραγωγό, στον προμηθευτή και τελικώς τον καταναλωτή. Ο ρόλος του καθένα στη διαδικασία αναδεικνύεται μοναδικά, ενώ παράλληλα εκπαιδεύεται και ο καταναλωτής γύρω από τον καφέ και τα ροφήματά του.

Αναδύονται Microroasteries και επικρατεί το χειροποίητο, η επιμέλεια του ροφήματός μας δηλαδή από τον barista, αναπτύσσεται η τέχνη του γάλατος, «latte art», και ενισχύεται η διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα του καφέ, δηλαδή είμαστε πλήρως ενημερωμένοι από πού προέρχεται ο καφές μας, ποια τα χαρακτηριστικά του και ποιες είναι οι ακριβείς διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί από τη στιγμή της καλλιέργειας του σπόρου. Στα πλαίσια αυτά, ενισχύεται το απευθείας εμπόριο, «direct trade», εξασφαλίζοντας σταθερότητα, ποιότητα και γνώσεις γύρω από τον καφέ.

Όσον αφορά την κούπα καφέ, το 3ο κύμα καφέ μας προσφέρει μια πρωτόγνωρη και μοναδική γευστική εμπειρία. Οι τρόποι καβουρδίσματος αλλάζουν και ακολουθούνται κυρίως light roast καβουρδίσματα, που υπογραμμίζουν τα φυσικά αρώματα και γεύσεις των καφέδων.  Ξεδιπλώνεται μια τεράστια γευστική παλέτα των καφέδων, με γλυκύτητα, οξύτητες, εντάσεις, φρούτα κ.α..

Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να μάθει για την ιστορία του καφέ, την προέλευσή του, τα χαρακτηριστικά του, και να ανακαλύψει αυτό που του ταιριάζει. Το 3ο κύμα φροντίζει ο κάθε άνθρωπος να αισθάνεται μοναδικός και του προσφέρει ένα ταξίδι γνώσεων και γεύσεων άνευ προηγουμένου.

Καφεόδεντρα
Καφεόδεντρα

Το πρώτο MicroRoastery 3ου κύματος καφέ στην Ελλάδα ήταν το «Tailor Made micro Roastery & cocktail Bar». Η αγάπη μας για τον καφέ και τον άνθρωπο μας οδήγησε στη δημιουργία του. Φρεσκοκαβουρδίζαμε και δοκιμάζαμε συνεχώς διαφορετικούς καφέδες μοναδικής προέλευσης, τους οποίους προτείναμε ανεπιφύλακτα και προσφέραμε αυτή τη μοναδική εμπειρία στους αγαπημένους μας επισκέπτες.

4ο Κύμα Καφέ

Προχωρώντας στο 4ο κύμα καφέ, ξεκίνησε το 2010. Πυρήνας του κύματος αυτού είναι η επιστήμη του καφέ και οι πειραματισμοί. Συναντάμε επιστημονικές και χημικές αναλύσεις του καφέ, του νερού και των εκάστοτε συστατικών, ενώ επικρατεί ακρίβεια καθ΄ όλη τη διαδικασία παρασκευής των ροφημάτων. Σημαντικό στοιχείο είναι και ο εξοπλισμός, ο οποίος είναι πολύ πιο καινοτόμος και προχωρημένος. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συνεχώς έρευνες και πειράματα σε ότι αφορά τον καφέ.

5ο Κύμα Καφέ

Τελευταίο είναι το 5ο κύμα καφέ, που επικεντρώνεται στο business του καφέ και αρχίζει στα μέσα του μέσα του ΄10. Αναδύονται μικρές boutique ευθυγραμμισμένες προς την περιβαλλοντική συνείδηση και με ιδιαίτερη προσήλωση στο τέλειο και τη συνεχή βελτίωση. Έχουν υιοθετήσει ανθρωποκεντρική προσέγγιση, προσφέροντάς τους μια ολοκληρωμένη εμπειρία γύρω από τον καφέ, και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο εμπορικό. Το 5ο κύμα χαρακτηρίζεται από έξυπνα concepts που εμπνέουν και δημιουργούν φιλοδοξίες.

Tailor Made micro Roastery & cocktail Bar
Tailor Made micro Roastery & cocktail Bar

Specialty Καφέδες και 3ο Κύμα Καφέ

Τι συμβαίνει όμως με τη σύγχυση του specialty καφέ με το 3ο κύμα καφέ; Οι όροι αυτοί δεν αντικαθιστούν ο ένας τον άλλον, αλλά διαφέρουν εντελώς μεταξύ τους. Το 3ο κύμα καφέ είναι μια κουλτούρα, μια ιδέα γύρω από τον καφέ που συνιστά μια διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση γύρω από τον καφέ και τον άνθρωπο. Είναι ανθρωποκεντρική και υποκινείται από αγάπη για τον καφέ. Ο «specialty καφές» αφορά τον χαρακτηρισμό του κόκκου του καφέ και ειδικότερα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Ένας specialty καφές είναι ανώτατης ποιότητας και βαθμολογείται ως τέτοιος σύμφωνα με την κλίμακα που έχει καθορίσει ο SCA (Specialty Coffee Association). Οι καφέδες που το score τους είναι πάνω από 80 χαρακτηρίζονται «specialty». Η αδιαπραγμάτευτη αρχή της ποιότητας του 3ου κύματος εξασφαλίζεται με την χρησιμοποίηση μόνο specialty καφέδων και αυτή ακριβώς είναι η σχέση τους. Οι specialty καφέδες προσφέρουν αυτή τη μοναδική γευστική και εκπαιδευτική εμπειρία του 3ου κύματος.

Επομένως, δε μένει παρά να δοκιμάσεις και εσύ να ανακαλύψεις τις φυσικές γεύσεις και αρώματα των specialty καφέδων!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap