Η Μαγεία του Λευκού Τσαγιού

Drinking white tea

Τι είναι το λευκό τσάι; 

Το λευκό τσάι είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες και ευαίσθητες ποικιλίες τσαγιού.

Τα φύλλα λευκού τσαγιού συλλέγονται πριν ακόμη ανθίσουν τα μπουμπούκια των θάμνων.

Επιλέγονται με το χέρι, καθώς είναι ευαίσθητα, σπάνια και κάποια αρκετά ακριβά, και η αποξήρανση τους γίνεται γρήγορα και σχολαστικά.

Είναι από τα πιο φρέσκα τσάγια σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Όλα τα τσάγια προέρχονται από το ίδιο φυτό, το camellia sinensis, όμως έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες ποικιλίες και υβρίδια τους.

Ανάλογα λοιπόν με την ποικιλία και τον τρόπο επεξεργασίας του τσαγιού, διαμορφώνονται τα γευστικά του χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον τρόπο επεξεργασίας, αυτός έχει να κάνει με τον βαθμό οξείδωσης, για πόσο δηλαδή χρονικό διάστημα μένουν τα φύλλα τσαγιού σε επαφή με το οξυγόνο.

Καθώς τα λευκά τσάγια είναι λιγότερο επεξεργασμένα, μαραίνονται και στεγνώνουν φυσικά σε ελεγχόμενο περιβάλλον, για 2 με 3 μέρες, είναι πιο απαλά και λεπτεπίλεπτα στη γεύση.

Τα λευκά τσάγια θεωρούνταν στην ιστορία της Αυτοκρατορίας της Κίνας σπάνια και ακριβά, και απονέμονταν ως φόρος τιμής στους Αυτοκράτορες.

Σήμερα, λόγω των άφθονων ποικιλιών, συναντάμε και πιο οικονομικά λευκά τσάγια.

White tea
Still life details of home interior on a wooden table with a Cup of tea, the concept of coziness and home atmosphere .Living room

Επίσης, λόγω της εξέλιξης των μεθόδων παραγωγής, διαδικασίας και επεξεργασίας, η διάθεση τους επεκτείνεται παγκοσμίως.

Τα λευκά τσάγια έχουν ιδιαίτερα και όμορφα αρώματα και γεύσεις.

Το αρωματικό τους προφίλ είναι ήπιο, γλυκό και συνήθως περιλαμβάνει άνθη, γρασίδι, μέλι, φρούτα, πεπόνι, ροδάκινο, βερίκοκο, βανίλια, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, βότανα.

Γενικά, θεωρείται χαμηλότερο σε καφεΐνη σε σχέση με τα υπόλοιπα τσάγια, όμως λόγω των διαφορετικών ποικιλιών που έχουν αναπτυχθεί, διαφοροποιείται το ποσοστό.

Αποθήκευση τσαγιού

Όπως ο καφές, έτσι και το τσάι χρειάζεται προσοχή στην αποθήκευσή του:

Tip 1: Είναι ένα απορροφητικό προϊόν, επομένως πρέπει να αποθηκεύεται μακριά από έντονες μυρωδιές και ειδικότερα από μπαχαρικά.

Tip 2: Το βάζο αποθήκευσης πρέπει να κλείνει αεροστεγώς, για να μην έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, και να αποθηκεύεται σε δροσερό, σκιερό και ξηρό μέρος.

Γενικά, να μην επηρεάζεται τόσο από τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap