Πειραματίσου με τον Καφέ σου

Cappuccino

Πειραματίσου με τον καφέ που πίνεις

Ως συνήθως, παραγγέλνουμε ένα συγκεκριμένο ρόφημα καφέ, με συγκεκριμένη μέθοδο απόσταξης, ενώ δε ρωτάμε για τις επιλογές καφέ που έχουμε, εάν είναι π.χ. blend ή μοναδικής προέλευσης, γιατί οι γνώσεις μας είναι ελλιπείς και είναι φυσικό!

Δύσκολα ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα μας και τις συνήθειές μας, όπως είναι και η απόλαυση της κούπας καφέ.

Έχεις σκεφτεί όμως πόσο ιδιαίτερος είναι ο καφές και πόσα διαφορετικά πράγματα μπορείς να δοκιμάσεις;

Μπορείς να πειραματιστείς με τις μεθόδους απόσταξης, με την προέλευση του καφέ και να γνωρίσεις την εκτενή γευστική τους παλέτα.

Cappuccino
Cappuccino

Δεν είναι τυχαία η άποψή μας ότι ο καφές είναι σαν το κρασί.

Όπως και το κρασί, έτσι και ο καφές προέρχεται από διάφορες ποικιλίες καφεόδεντρων, από διάφορες περιοχές και χώρες και σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές συνθήκες, αποκτά συγκεκριμένα γευστικά χαρακτηριστικά.

Αν αρχίσεις να δοκιμάζεις διαφορετικούς καφέδες, θα ανακαλύψεις νέους συνδυασμούς γεύσεων και αρωμάτων και θα καταλάβεις τι σου αρέσει περισσότερο και τι λιγότερο στην κούπα καφέ σου.

Βέβαια, είναι πιθανό να δυσκολευτείς να πειραματιστείς.

Μη διστάζεις να ρωτήσεις τον barista ή τον roaster για τους διαθέσιμους καφέδες.

Χαίρονται να μοιράζονται τις γνώσεις τους, να προτείνουν και να παρουσιάζουν τους καφέδες τους.

Θα μάθεις επίσης και τις μεταβλητές εκείνες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα στην κούπα σου.

Η πλειοψηφία των καφέδων της αγοράς είναι συνήθως blends καβουρδισμένα dark roast, τα οποία έχουν ουδέτερες γεύσεις και δεν έχουν κάποιον ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα.

Αντίθετα,  οι light roast καβουρδισμένοι καφέδες, οι οποίο είναι ως επί το πλείστον specialty καφέδες, 100% Arabica δηλαδή, αναδεικνύουν τα φυσικά αρώματα και σάκχαρα κάθε καφέ.

Οι καφέδες αυτοί είναι γλυκόπιοτοι και δε χρειάζονται καμία άλλη πρόσμειξη.

Cappuccino
Cappuccino

Τα γευστικά προφίλ των καφέδων

Τα κύρια χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το γευστικό προφίλ των καφέδων είναι η μέθοδος επεξεργασίας του πράσινου καφέ,  η προέλευση, η ποικιλία και η μέθοδος παρασκευής τους.

Οι μέθοδοι επεξεργασίας μπορεί να είναι είτε «washed», καφέδες με εντάσεις και οξύτητες, είτε «natural», καφέδες γλυκοί και φρουτένιοι, είτε «honey» , καφέδες ακόμη πιο γλυκοί και μελένιοι.

Φυσικά, τη γεύση επηρεάζουν επίσης οι ποικιλίες, που προσδίδουν κι εκείνες κάποια ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις, αλλά και οι περιοχές προέλευσης και οι αντίστοιχες περιβαλλοντικές τους συνθήκες, που διαμορφώνουν το γευστικό προφίλ του καφέ.

Τέλος, η μέθοδος απόσταξης είναι πολύ σημαντική για να αναδειχθούν και να υπογραμμιστούν όλες αυτές οι γεύσεις.

Ένας καφές φίλτρου είναι ιδανικός για να γευθείς όλα αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά.

Αν θες, λοιπόν, να πειραματιστείς και να ανακαλύψεις νέους γευστικούς ορίζοντες, εντόπισε τα σημεία με specialty καφέδες και δοκίμασε καφέδες από διάφορες χώρες προέλευσης.

Κάνε την αρχή, ξεκινώντας από το σπίτι σου, και δοκίμασε μια παλέτα τεσσάρων καφέδων μοναδικής προέλευσης από την Κόστα Ρίκα, τη Γουατεμάλα, τη Βραζιλία και το Μεξικό, και βρες τις γεύσεις που σου ταιριάζουν καλύτερα!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap