Ποιά Συσκευή να Χρησιμοποιήσω για Καφέ Φίλτρου;

Filter coffee

Η ιδανική συσκευή καφέ φίλτρου

Ποιά συσκευή καφέ φίλτρου είναι ιδανική για εσένα; Θα έχεις δεις ότι υπάρχουν πολλές συσκευές για να παρασκευάσεις καφέ φίλτρου στο σπίτι.

Είναι λογικό λοιπόν να έχεις μπερδευτεί, μη γνωρίζοντας ποια από όλες να επιλέξεις.

Είναι σίγουρο όμως ότι θα βρεις αυτή που σου ταιριάζει.

Κάθε συσκευή παρασκευής φίλτρου έχει τα δικά της γευστικά αποτελέσματα, έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, διαφορετική συνταγή, και επομένως, σε κάθε περίπτωση, έχεις πολλές εναλλακτικές να δοκιμάσεις.

Ποιές είναι οι διαφορές τους;

Καφετιέρα

Χρόνια επικρατεί η άποψη ότι η ποιότητα των καφέδων μιας καφετιέρας είναι κακή, και λόγω του γεγονότος ότι δε μπορείς να ρυθμίσεις τις μεταβλητές που παίζουν ρόλο στην παρασκευή (θερμοκρασία, πίεση και ροή νερού κ.α.) αλλά και του ότι ο καφές παραμένει στο δοχείο σερβιρίσματος επί ώρες.

Όμως με την άνθιση των specialty καφέδων, έχουν δημιουργηθεί καφετιέρες με υψηλές προδιαγραφές, σύμφωνα με τα ποιοτικά standards.

Στις καφετιέρες αυτές μπορείς πλέον να κρατάς σταθερές τις μεταβλητές σου και να ελέγχεις την εκχύλιση σου.

Μπορούμε λοιπόν πλέον να έχουμε υψηλής ποιότητας ροφήματα και από μια καφετιέρα.

V60

Είναι η πιο γνωστή και συνηθισμένη μέθοδος εκχύλισης των specialty καφέδων.

Τα αποτελέσματα της είναι συνεπή και το γευστικό προφίλ διαυγές και απολαυστικό.

Έχει μέτριο βαθμό δυσκολίας, καθώς καλείσαι να χειριστείς κάποια μικροπράγματα ταυτόχρονα, αλλά αξίζει τον κόπο για να απολαύσεις την ιδανική κούπα φίλτρου.

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο μπορείς να δοκιμάσεις πολλούς συνδυασμούς και συνταγές, όπως να παίξεις με την αναλογία καφέ-νερού, την άλεση, τη θερμοκρασία κ.α., και να δημιουργήσεις μια μοναδική εμπειρία καφέ στο σπίτι σου.

Clever Dripper

Η συγκεκριμένη συσκευή συνδυάζει τη μέθοδο pour over (όπως εκείνη του V60) και της βύθισης – immersion (το ότι παραμένει ο καφές βυθισμένος στο νερό).

Ο αλεσμένος καφές παραμένει στο νερό και προσφέρει γευστικούς, αρωματικούς και καθαρούς καφέδες, ενώ γενικά παρουσιάζει συνέπεια στα αποτελέσματά του.

Είναι μια αρκετά γρήγορη, εύκολη και οικονομική μέθοδος παρασκευής φίλτρου στο σπίτι και ο χειρισμός της συσκευής είναι πολύ εύκολος.

Επομένως σου το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Chemex

Επόμενος τρόπος παρασκευής φίλτρου στο σπίτι είναι με το σκεύος Chemex.

Είναι μέθοδος με αυξημένο βαθμό δυσκολίας αλλά αν κυνηγάς τα περίπλοκα, σου ταιριάζει.

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεθόδους, τα αποτελέσματα του Chemex δεν παρουσιάζουν εύκολα συνέπεια, και λόγω τους σχήματός τους και λόγω του φίλτρου που χρησιμοποιείται.

Τα φίλτρα του όμως, επειδή είναι πιο χοντρά από τα υπόλοιπα φίλτρα, συγκρατούν τα έλαια του καφέ, προσφέροντας μια κούπα καθαρή, πλήρως αρωματική και γευστική, κρατώντας τα πικρά χαρακτηριστικά μακριά από την κούπα μας.

Εάν θέλεις να φτιάξεις το δικό σου εργαστήριο καφέ στο σπίτι και να εντυπωσιάσεις ξεκίνα από το Chemex.

Aeropress

Για εσένα που είσαι συνέχεια στο δρόμο, η έξυπνη και φορητή συσκευή Aeropress θα σου δώσει τη λύση.

Γρήγορος και εύκολος τρόπος παρασκευής φίλτρου, με υψηλή ποιότητα γευστικών αποτελεσμάτων, πλούσιο σώμα, ιδανικό και για αρχάριους.

Σου δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστείς με τον specialty καφέ σου και να δοκιμάσεις διάφορες συνταγές.

Μπορείς να παίξεις με την ποσότητα του καφέ, την άλεση του, την ποσότητα και τη θερμοκρασία του νερού κ.α., απολαμβάνοντας μια μοναδική γευστική εμπειρία κάθε φορά.

French Press

Η συσκευή καφέ φίλτρου French Press, είναι μια αμφιλεγόμενη συσκευή, καθώς δεν είναι προτιμητέα από τον κόσμο των specialty καφέδων.

Ο λόγος είναι επειδή ο καφές παραμένει σε επαφή με το νερό παραπάνω από όσο θα έπρεπε και δεν υπάρχει συνέπεια ως προς το σερβίρισμά του, παρασέρνει όλα τα πικρά χαρακτηριστικά του καφέ, επικαλύπτοντας τα φυσικά γευστικά του χαρακτηριστικά και τη φυσική του γλυκύτητα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος.

Παρ΄όλα αυτά, εάν είσαι συνεπής και ακολουθείς το συνιστώμενο χρόνο παρασκευής της συνταγής που ακολουθείς, μπορείς να το δοκιμάσεις άφοβα, απολαμβάνοντας έναν πλούσιο καφέ.

Μπορείς να πειραματιστείς με τη συνταγή και σε αυτόν τον τρόπο παρασκευής.

Το μυστικό της επιτυχίας έγκειται στο άμεσο σερβίρισμα ενώ είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να φτιάξεις καφέ φίλτρου στο σπίτι.

Συνοψίζοντας:

Tip 1: Εάν θες ευκολία και θες να φτιάξεις πολλές κούπες καφέ, επέλεξε την καφετιέρα ή το French Press.

Tip 2: Εάν θέλεις μια ιδανική, γευστική, αρωματική και ποιοτική κούπα specialty καφέ, επέλεξε το V60, με μέτριο βαθμό δυσκολία.

Tip 3: Εάν θέλεις κάτι γρήγορο, εύκολο, ποιοτικό και να αναδεικνύει το γευστικό προφίλ του specialty καφέ σου, επέλεξε το Clever Dripper ή το Aeropress.

Tip 4: Εάν θες κάτι εντυπωσιακό, εάν θες να απολαύσεις μια καθαρή, φουλ γευστική και αρωματική κούπα καφέ, προτίμησε το Chemex, με μέτριο βαθμό δυσκολίας.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap