Φτιάξε Καφέ Φίλτρου με το Chemex

Chemex

Το Chemex είναι ένα ιδιαίτερο σκεύος παρασκευής καφέ φίλτρου στο σπίτι.

Έχει το χαρακτηριστικό σχήμα κλεψύδρας, με υλικό κατασκευής το γυαλί.

Πρόκειται για ένα μοναδικό design, εφεύρεση του Peter Schlumbohm το 1941.

Μάλιστα, το 1958, αναγνωρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα σχεδιασμένα προϊόντα της σύγχρονης εποχής και φιλοξενείται στη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Στον κόσμο του specialty καφέ συναντάται συχνά αυτή η μέθοδος παρασκευής καφέ φίλτρου.

Τα ενισχυμένα φίλτρα καφέ Chemex, απομακρύνουν δυσάρεστες και πικρές γευστικές νότες.

Παράλληλα ο καφές μας παρουσιάζει καθαρότητα, διαύγεια και αναδεικνύονται τα γευστικά χαρακτηριστικά του specialty καφέ μας.

Βέβαια, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεθόδους, τα αποτελέσματα του Chemex δεν παρουσιάζουν εύκολα συνέπεια.

Αυτό συμβαίνει και λόγω του σχήματός του και λόγω του φίλτρου που χρησιμοποιείται.

Πως να φτιάξεις καφέ φίλτρου με Chemex και τι χρειάζεσαι:

  • Σκεύος Chemex
  • Φίλτρο Chemex
  • Βραστήρας
  • Μύλος Άλεσης ή Ειδικά Αλεσμένος Καφές
  • Ψηφιακή Ζυγαριά
  • Χρονόμετρο

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε τουλάχιστον 320ml νερό στους 93-94οC και ζυγίζουμε 18gr καφέ.

Επιλέγουμε μεσαία – χοντρή άλεση, αλλιώς έχουμε έτοιμο τον ειδικά αλεσμένο καφέ για Chemex.

Βήμα 2

Τοποθετούμε το φίλτρο στο σκεύος μας και το βρέχουμε καλά με ζεστό νερό.

Αδειάζουμε το σκεύος από τα κατάλοιπα του νερού και φροντίζουμε η πλευρά με τα 3 φύλλα του φίλτρου να κοιτάει στην εσοχή του σκεύους.

Chemex
Καφές φίλτρου με το σκεύος παρασκευής Chemex

Βήμα 3

Ρίχνουμε τον αλεσμένο καφέ στο σκεύος μας.

Τον κατανέμουμε ομοιόμορφα, έτσι ώστε η επιφάνεια του να είναι επίπεδη.

Έπειτα τοποθετούμε το σκεύος μας πάνω στη ζυγαριά και τη μηδενίζουμε.

Βήμα 4

Ξεκινάμε το χρονόμετρο.

Ρίχνουμε αργά και σταθερά το νερό που έχουμε ζεστάνει στους 93-94οC.

Ξεκινάμε από την εξωτερική επιφάνεια του καφέ, ομοιόμορφα και κυκλικά, φτάνοντας στο κέντρο.

Ρίχνουμε νερό έως 40 γραμμάρια (40gr).

Περιμένουμε έως ότου το χρονόμετρο φτάσει τα 30-35 δευτερόλεπτα (sec).

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «blooming» και γίνεται για την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που δημιουργείται στον καφέ από τη διαδικασία του καβουρδίσματος.

Την ώρα που ρίχνουμε το νερό, κάνοντας το blooming, θα παρατηρήσουμε ότι ο καφές θα διογκωθεί.

Αυτό γίνεται λόγω του διοξειδίου του άνθρακα.

Βήμα 5

Αφού περάσουν συνολικά 30 δευτερόλεπτα (sec), ξεκινάμε πάλι να ρίχνουμε ζεστό νερό, ξεκινώντας από το κέντρο του καφέ, κυκλικά, μέχρι την εξωτερική επιφάνεια και πάλι πίσω.

Συνεχίζουμε αυτήν τη διαδικασία μέχρι να έχουμε ρίξει συνολικά 260gr ζεστό νερό.

Η όλη διαδικασία ρίψης νερού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 1min. και 30sec.

Βήμα 6

Χρησιμοποιούμε το Bamboo Stick, δίνοντας «ώθηση» στον καφέ να συνεχίσει να περιστρέφεται στη φορά της κίνησης του χεριού μας, κατά τη διάρκεια της απόσταξης, έως ότου γίνει η πλήρης απόσταξη.

Το Bamboo stick το βυθίζουμε ελαφρώς, κάνοντας δυο πλήρεις κύκλους.

Με την ολοκλήρωση της απόσταξης, ο αλεσμένος καφές θα πρέπει να είναι ισομερώς κατανεμημένος και η επιφάνειά του επίπεδη.

Η όλη διαδικασία πρέπει να κρατήσει από 2 έως 3 λεπτά.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap