3 Tips για να Έχεις Πάντα Φρέσκο Καφέ

Αποθήκευση καφέ

Έχουμε 3 tips για εσένα, για να έχεις πάντα φρέσκο καφέ!

Έχεις σκεφτεί πόσο σημαντική είναι η αποθήκευση του καφέ σου για να έχεις πάντα φρέσκο καφέ;

Ο καφές είναι τρόφιμο και πιο συγκεκριμένα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα φρούτο ή ένα λαχανικό.

Όπως τα προσέχουμε να είναι φρέσκα και να τα προμηθευόμαστε μόνο για λίγες μέρες, έτσι πρέπει να κάνουμε και με τον καφέ μας.

Αν δε γίνεται σωστή αποθήκευση του καφέ, τότε χάνει τη φρεσκάδα και τα αρώματά του.

Αυτό γιατί, όπως και όλα τα τρόφιμα, όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, αρχίζει να μπαγιατεύει.

Χάνει λοιπόν σταδιακά την ένταση των γευστικών του χαρακτηριστικών και αρωμάτων.

Επομένως, αν αποθηκεύσουμε σωστά τον καφέ, τον διατηρούμε περισσότερο διάστημα φρέσκο και γευστικό.

Ποιά είναι λοιπόν τα βήματα για να διατηρηθεί φρέσκος;

Tip 1: Φρεσκοκαβουρδισμένος Καφές

Είναι ιδανικό να προμηθεύεσαι φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ.

Ειδικότερα προμηθεύσου από την 4η μέρα από την ημέρα καβουρδίσματος, αν πρόκειται για καφέ φίλτρου, ή από την 7η μέρα καβουρδίσματος αν πρόκειται για καφέ espresso.

Έτσι πίνεις μια τέλεια κούπα καφέ και στο σπίτι σου, όπως θα έπινες και σ’ ένα καφέ τρίτου κύματος.

Σε συμβουλεύουμε να καταναλώνεις τον specialty καφέ σου μέχρι και ένα μήνα από την ημερομηνία καβουρδίσματος.

Όχι γιατί λήγει, αλλά γιατί αρχίζουν να ξεθυμαίνουν τα αρώματα του και να μειώνεται η ένταση των γευστικών του χαρακτηριστικών.

Extra Tip: Προσέχουμε ιδιαίτερα την ημερομηνία καβουρδίσματος.

Καφές σε κόκκο
Καφές σε κόκκο

Tip 2: Κατάλληλη Αποθήκευση

Αν ο καφές σου είναι σε επαφή με το οξυγόνο, αρχίζει να ξεθυμαίνει γρηγορότερα.

Όσο τον αποθηκεύουμε σωστά, διατηρούμε και επεκτείνουμε τη φρεσκάδα του.

Αποθήκευσε τον λοιπόν σ’ ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή αν η συσκευασία του διαθέτει zip, κράτησέ τον εκεί.

Ο καφές απελευθερώνει αέρια και συγκεκριμένα διοξείδιο του άνθρακα.

Αν η σακούλα είναι φουσκωμένη, κατά το άνοιγμά της αφαίρεσε τον αέρα και κλείσε την καλά.

Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπουμε την οποιαδήποτε αντίδραση του καφέ με τα αέρια.

Αν επιλέξεις την αποθήκευση σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, φρόντισε αυτό να είναι και αδιαφανές, για να αποτραπεί η αντίδραση του καφέ με το φως του ηλίου.

Επίσης, είναι σημαντικό να τον αποθηκεύσεις σε ξηρό και δροσερό μέρος, σε κάποιο κλειστό ντουλάπι και μακριά από πηγή θερμότητας.

Παράλληλα, φρόντισε ο καφές να είναι μακριά από έντονα αρώματα, καθώς είναι άκρως απορροφητικός.

Tip 3: Καφές σε Κόκκο

Για να παραμένει ο καφές φρέσκος μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προμηθεύσου καφέ σε κόκκο.

Με αυτό τον τρόπο αλέθεις επιτόπου όσο καφέ χρειάζεσαι και διατηρείς τον υπόλοιπο σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

Ο κομμένος καφές αρχίζει να χάνει σταδιακά τις εντάσεις του ήδη από τα πρώτα 15 λεπτά της άλεσής του, γι΄ αυτό συνιστούμε καφέ σε κόκκο.

Βέβαια, αν δεν έχεις μύλο άλεσης τουλάχιστον προμηθεύσου φρεσκοκαβουρδισμένο και φρεσκοκομμένο specialty καφέ.

Μην προμηθεύεσαι καφέ για παραπάνω από δυο εβδομάδες.

Να προμηθεύεσαι λιγότερες ποσότητες ώστε να έχεις αγοράζεις πιο συχνά και να έχεις πάντα φρέσκο καφέ.

Ακόμα καλύτερα, κάνε μια συνδρομή καφέ για μη ξεμείνεις ποτέ!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap