6 Tips για μια Τέλεια Κούπα Καφέ στο Σπίτι

Filter Coffee Costa Rica

Tips για την τέλεια κούπα καφέ

Όλοι μας θέλουμε να απολαμβάνουμε μια τέλεια κούπα καφέ στο σπίτι, όμως καμιά φορά δε λαμβάνουμε το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα από τον καφέ μας.

Παρακάτω λοιπόν θα βρεις 6 tips για να έχεις πάντα την καλύτερη γευστική απόδοση του καφέ σου.

1. Αγόρασε φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ

Απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέλεια κούπα καφέ είναι ο καφές που χρησιμοποιείς να είναι ποιοτικός και φρέσκος.

Ένας φρεσκοκαβουρδισμένος καφές αναδεικνύει τα γευστικά χαρακτηριστικά και τα αρώματά του στην κούπα και μας χαρίζει πλούσιο σώμα.

Όπως καταλαβαίνεις, προτού να αποφασίσεις ποιος καφές σου ταιριάζει, πρέπει να δοκιμάσεις διαφορετικούς specialty καφέδες single origin (μοναδικής προέλευσης) από coffee roasters ειδικούς σε αυτούς τους καφέδες (η εξειδίκευση των coffee roasters που καβουρδίζουν specialty καφέδες οδηγεί στο καλύτερο καβούρδισμα αυτών των καφέδων, ώστε να αναδειχθούν στην κούπα μας τα γευστικά χαρακτηριστικά τους και να λάβουμε τη μέγιστη γευστική απόδοση).

2. Αποθήκευε σωστά τον καφέ σου

Αποθήκευσε τον καφέ σου σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή στο σακουλάκι του με τη βαλβίδα, ώστε να διατηρείται φρέσκος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μη χάσει τα αρώματά του, περιορίζοντας έτσι τη γευστική του απόδοση.

Το γευστικό προφίλ του εκάστοτε specialty καφέ μας δίνει το μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα στις πρώτες εβδομάδες από την ημερομηνία του καβουρδίσματος.

Εφόσον περάσει ένας μήνας από την ημερομηνία καβουρδίσματος αρχίζει να αποδυναμώνεται η ένταση των γευστικών του χαρακτηριστικών.

Extra tip 1: Μην αποθηκεύεις τον καφέ σου στο ψυγείο, ειδικότερα εάν δεν είναι αεροστεγώς κλειστό το δοχείο, γιατί απορροφά τα αρώματα των τροφίμων.

Extra tip 2: Να αποθηκεύεις τον καφέ σου σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον

3. Άλεσε τον καφέ σου επί τόπου

Το ιδανικό είναι να έχεις έναν μύλο άλεσης οικιακής χρήσης, είτε ηλεκτρονικό είτε χειροκίνητο, ώστε να αλέθεις επιτόπου τον καφέ που χρειάζεσαι.

Από τη στιγμή της άλεσής, ο καφές αρχίζει να χάνει τα αρώματά του.

Αν από την άλλη δεν έχεις μύλο άλεσης, τουλάχιστον προμηθεύσου φρεσκοκαβουρδισμένο και φρεσκοκομμένο καφέ μόνο για μια εβδομάδα.

Extra tip 3: Για να μη ξεμείνεις από καφέ, κάνε μια συνδρομή. Προγραμμάτισε να παραλαμβάνεις κάθε εβδομάδα φρεσκοκαβουρδισμένο και φρεσκοκομμένο specialty καφέ.

4. Βρες τη σωστή αναλογία για την τέλεια κούπα καφέ

Η σωστή αναλογία καφέ είναι σχετική και υποκειμενική.

Οι ειδικοί του καφέ, σε επαγγελματικό επίπεδο, έχουμε ορισμένα standards, όμως στο επίπεδο των Homebarista τα πράγματα είναι πολύ απλά.

Ο καθένας μπορεί να πειραματιστεί με τον καφέ του.

Επομένως κατάγραψε τα γραμμάρια του καφέ και του νερού που χρησιμοποιείς και, ανάλογα με τη δική σου γευστική προτίμηση, αν σου φαίνεται ελαφρύς, μείωσε την ποσότητα του νερού ή αύξησε την ποσότητα καφέ, ενώ αν σου φαίνεται βαρύς, αύξησε την ποσότητα νερού ή μείωσε την ποσότητα καφέ.

5. Δώσε βάση στο νερό

Το νερό είναι ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο στην όλη διαδικασία παρασκευής καφέ.

Νερά με πολλά άλατα δε μας δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς αλλοιώνουν τη γεύση του καφέ.

Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να χρησιμοποιείς φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό.

Τα άλατα επίσης δημιουργούν προβλήματα στον εξοπλισμό σου και ειδικότερα στις οικιακές μηχανές espresso.

6. Έλεγξε τη θερμοκρασία του νερού

Η ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι στους 92οC- 93οC, γιατί απορροφά όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ.

Από τη μια, αν η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή, καίει τον καφέ και μας προσδίδει την αίσθηση του καμένου στην κούπα μας.

Από την άλλη, αν είναι χαμηλή, το γευστικό αποτέλεσμα και το σώμα του καφέ θα είναι ελλιπή.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap