Γιατί Arabica ή Robusta

Γιατί Arabica ή Robusta;

Καθημερινά, πλέον, ακούμε τις λέξεις Arabica και Robusta όταν έρχεται η ώρα να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ρόφημα καφέ, και μάλιστα καμιά φορά βρισκόμαστε σε αμηχανία, καθώς δε γνωρίζουμε τι είναι και τι πρέπει να επιλέξουμε.

Τι σημαίνουν λοιπόν στην πραγματικότητα;

Επιπλέον, συναντάμε και τη λέξη specialty, ποια είναι όμως η σύνδεση της με τις παραπάνω;

Οι specialty καφέδες είναι μόνο 100% Arabica, είναι δηλαδή αποκλειστικά ανώτατης ποιότητας και δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τους καφέδες Robusta.

Διαφορές Arabica και Robusta

Όσον αφορά το ζεύγος καφέδων Arabica και Robusta, των οποίων η ονομασία προέρχεται από τα αντίστοιχα καφεόδεντρα, συναντάμε σημαντικές διαφορές.

Τα καφεόδεντρα Robusta ευδοκιμούν σε χαμηλό υψόμετρο και σε πεδιάδες, ενώ το ύψος τους ανέρχεται σε 4,5 έως 6 μέτρα.

Είναι περισσότερο ανθεκτικά στις ασθένειες, καθώς η ποσότητα της καφεΐνης των κερασιών τους δηλητηριάζει τα έντομα, ελαχιστοποιώντας το ρίσκο για τους παραγωγούς και καθιστώντας την καλλιέργεια τους πιο οικονομική από των καφεόδεντρων Arabica.

Έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στις περιβαλλοντικές διακυμάνσεις των θερμών και υγρών κλιμάτων.

Καρποί καφεόδεντρου
Καρποί-κεράσια καφεόδεντρου

Αντίθετα, τα καφεόδεντρα Arabica είναι πιο ευαίσθητα, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές συνθήκες, και επομένως η φροντίδα τους απαιτεί περισσότερο κόστος, χρόνο και αυστηρούς ελέγχους από τους παραγωγούς, όμως, τελικώς, η παραγωγή τους είναι πιο αποδοτική.

Ευδοκιμούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα και σκιερά σημεία και αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες του, ενώ το ύψος τους κυμαίνεται από 2,5 έως 4 μέτρα.

Οι πράσινοι κόκκοι καφέ τους έχουν σχήμα οβάλ, ενώ οι κόκκοι Robusta είναι πιο στρογγυλοί.

Αυτό όμως που κυρίως μας αφορά, εμάς τους καταναλωτές και λάτρεις του καφέ, είναι το αποτέλεσμά τους στην κούπα.

Ο καφές Robusta έχει χαμηλές οξύτητες, πλούσιο σώμα, ουδέτερες γεύσεις και έντονη πικράδα, λόγω της διπλάσιας σε περιεκτικότητα καφεΐνης (2,7%) που περιέχει σε σχέση με τον Arabica (1,5%).

Στον αντίποδα, ο καφές Arabica έχει εντάσεις, οξύτητες, είναι γλυκόπιοτος και ξεδιπλώνει μια ατελείωτη παλέτα γεύσεων και αρωμάτων.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι περιέχει 60% περισσότερα λιπίδια από τον καφέ Robusta και τη διπλάσια ποσότητα σακχάρων.

Άγουροι καρποί καφεόδεντρου
Άγουροι καρποί καφεόδεντρου

Παγκόσμια κλίμακα παραγωγής καφέ

Σχετικά με την παγκόσμια κλίμακα παραγωγής καφέ, οι Robusta καταλαμβάνουν το 25 -30%, ενώ οι Arabica το 70-75%.

Το Βιετνάμ είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή Robusta καφέ στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Βραζιλία, την Ινδονησία, την Ινδία και την Ουγκάντα.

Η Βραζιλία είναι η πρώτη σε παραγωγή Arabica καφέ, ενώ ακολουθούν η Κολομβία, η Αιθιοπία, η Ονδούρα, το Περού, το Μεξικό, η Κίνα, η Νικαράγουα, η Κόστα Ρίκα και άλλες.

Μάλιστα, η Βραζιλία κατέχει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.

Σε γενικά πλαίσια, οι καφέδες Robusta είναι χαμηλότερης ποιότητας από τους Arabica καφέδες, που είναι ανώτατης ποιότητας με αμέτρητες γευστικές διαφοροποιήσεις και δυνατότητες.

Αυτό άλλωστε δικαιολογεί και τη διαφορά της τιμής τους, καθώς οι Robusta κοστίζουν τη μισή τιμή από τους Arabica.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap