Τι να Πιώ; Espresso ή Φίλτρου;

Chemex - Καφές Φίλτρου

Καμιά φορά αντιμετωπίζεις το δίλημμα του τι καφέ να πιεις, espresso ή φίλτρου. 

Η αντίληψη γύρω από τον καφέ έχει πλέον αλλάξει.

Οι specialty καφέδες έχουν αναδείξει την ιδιαιτερότητα του φρούτου του καφέ, του οποίου οι γεύσεις και τα αρώματα μπορεί να είναι αμέτρητα, ενώ υπογραμμίζονται διαφορετικά ανάλογα με τη μέθοδο απόσταξης.

Εάν επιλέξουμε να πιούμε έναν καφέ φίλτρου από έναν espresso, αυτό θα μας προσφέρει διαφορετική γευστική απόλαυση.

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι δυο μέθοδοι διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους.

Ένας espresso είναι ένας γρήγορος καφές, τόσο στην παρασκευή όσο και στην κατανάλωση του.

Για την παρασκευή του απαιτείται υψηλή θερμοκρασία νερού, ψιλή άλεση καφέ, ψηλή πίεση, δίνοντας μια κούπα πλούσια, συμπυκνωμένη, με γεμάτο σώμα και έντονες γεύσεις, με χρυσαφένια κρέμα.

Επίσης ο espresso αποτελεί τη βάση για πολλά γνωστά μας ροφήματα, όπως ο americano, ο cappuccino, ο macchiato, ο flat white, το latte, ο freddo, στα οποία γίνεται πρόσμειξη γάλατος ή πάγου.

Εκχύλιση Espresso
Εκχύλιση Espresso

Από την άλλη, ο φίλτρου διαφέρει ως προς την εκχύλιση του νερού, πού γίνεται μόνο με τη βαρύτητα του, χωρίς πίεση.

Η άλεση του έχει διαβαθμίσεις, ανάλογα με το σκεύος παρασκευής που επιλέγουμε και η διαδικασία κρατάει λίγο παραπάνω, έχοντας όμως τα ίδια εξαιρετικά γευστικά αποτελέσματα.

Ο χρόνος παρασκευής προσδίδει την πολυπλοκότητα στην κούπα μας και μπορεί να διαρκεί από 1,5 λεπτό έως και 8 λεπτά. Ένας καφές φίλτρου χρειάζεται επίσης λίγο περισσότερο νερό και καφέ.

Αναδεικνύει τις πολύπλοκες γεύσεις, έχει λιγότερες οξύτητες και ήπιες εντάσεις, ενώ ο χρόνος επιτρέπει να απελευθερωθούν τα έλαια και τα αρώματα του καφέ.

Ο καφές φίλτρου είναι η καλύτερη πρόταση για να γευτείς τους μοναδικής προέλευσης καφέδες και να καταλάβεις τα αρώματα και τους συνδυασμούς γεύσεων τους.

Ο Εξοπλισμός του Home Barista

Ο εξοπλισμός για την παρασκευή espresso είναι σαφώς πιο ακριβός από εκείνον του φίλτρου.

Πόσο μάλλον εάν θέλουμε να έχουμε αξιόλογα γευστικά αποτελέσματα στην κούπα μας.

Επίσης καταλαμβάνει πιο πολύ χώρο και καταναλώνει πιο πολύ ρεύμα.

Σίγουρα όμως υπάρχουν διαβαθμίσεις στην τιμή και υπάρχουν και οικονομικές οικιακές μηχανές, όμως δε δίνουν τα αποτελέσματα μιας επαγγελματικής μηχανής espresso.

Γι΄ αυτό είναι καλύτερη η επιλογή σκευών παρασκευής φίλτρου στο σπίτι.

Χρειάζονται ένας βραστήρας, χάρτινα φίλτρα, κούπα και ένα σκεύος για καφέ φίλτρου.

Τα σκεύη παρασκευής φίλτρου ποικίλουν και κάποια από αυτά είναι το V60, το Chemex, το  Aeropress, το  French Press και το Clever Dripper.

Moka Pot
Moka Pot

Τι να πιεις λοιπόν; Espresso ή φίλτρου;

Η απάντηση βρίσκεται στις γευστικές σου προτιμήσεις.

Ο φίλτρου υπογραμμίζει διάφορες αποχρώσεις του καφέ.

Είναι πιο απαλός, πιο καθαρός, με κατευνασμένες οξύτητες και είναι πιο γλυκόπιοτος, ιδανικός για να τον πιεις σκέτο.

Ο espresso έχει πολλές εντάσεις, πλούσιο σώμα και πυκνότητα που ταιριάζει τέλεια με το γάλα, δίνοντάς του μια κρεμώδη υφή και γλυκές νότες.

Ανάλογα με την ποικιλία, την προέλευση, το καβούρδισμα και τη μέθοδο απόσταξης του καφέ, διαφοροποιείται και το γευστικό προφίλ.

Άρα επέλεξε τον «tailor made» καφέ σου ανάλογα με τα γούστα σου!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap