Καφές Φίλτρου με French Press

French Press

Πώς να φτιάξεις καφέ φίλτρου στο σπίτι με French Press

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξεις καφέ φίλτρου και ένας από αυτούς είναι με french press.

Η γαλλική πρέσα, είναι μια οικονομική, εύκολη λύση και ενδείκνυται αν θέλεις να φτιάξεις πολλές κούπες καφέ.

Για τον κόσμο των specialty καφέδων, η χρήση του french press για την παρασκευή καφέ φίλτρου είναι μια αμφιλεγόμενη μέθοδος, καθώς ο καφές παραμένει αρκετή ώρα με το νερό και δεν έχουμε συνέπεια στο γευστικό αποτέλεσμα.

Ναι μεν δίνει πλούσιο σώμα στον καφέ, όμως δεν είναι τόσο καθαρός και διαυγής, όσο οι καφέδες που φιλτράρονται (όπως κατά τη χρήση καφετιέρας ή V60 ή Chemex).

Επίσης, εάν ο καφές μείνει παραπάνω ώρα σε επαφή με το νερό, αυτό μας προσδίδει πικρά και δυσάρεστα χαρακτηριστικά στην κούπα μας.

Παρ’ όλα αυτά, εάν είσαι συνεπής με το χρόνο παρασκευής του καφέ και δεν τον αφήνεις παραπάνω χρόνο, από τον συνιστώμενο, σε επαφή με τον νερό, μπορείς να επιλέξεις αυτό το σκεύος.

Τι χρειαζόμαστε για καφέ φίλτρου με French Press:

Βήμα 1:

Ζεσταίνουμε περίπου 400ml νερό στους 93-94οC.

Ζυγίζουμε 25gr καφέ και αλέθουμε ελαφρώς πιο χοντρά από το Chemex, ή σύμφωνα με τις συστάσεις των coffee roasters, αλλιώς έχουμε έτοιμο τον ειδικά αλεσμένο καφέ για French Press.

Βήμα 2:

Ρίχνουμε τον αλεσμένο καφέ στο σκεύος και μηδενίζουμε τη ζυγαριά.

Έπειτα αργά και σταθερά ρίχνουμε 50gr ζεστό νερό, ώστε να γίνει το «blooming» και να αποβάλλουμε το CO2.

*Blooming είναι η διαδικασία αποβολής του CO2, διοξειδίου του άνθρακα, οι φουσκάλες δηλαδή που βλέπουμε στον καφέ κατά τη διαδικασία.

Βήμα 3:

Ανακατεύουμε ελαφρά με bamboo stick, ή με κάποιο αναδευτήρα που διαθέτουμε στο σπίτι.

Μόλις ο χρόνος παρασκευής φτάσει στα 30-35 δευτερόλεπτα, ρίχνουμε αργά και σταθερά την υπόλοιπη ποσότητα νερού, η οποία είναι 300gr.

Στο σύνολο χρησιμοποιούμε 350gr ζεστό νερό.

Βήμα 4:

Μόλις περάσουν 4 λεπτά σερβίρουμε.

Πιέζουμε σταθερά το έμβολο προς τα κάτω.

Αμέσως μετά σερβίρουμε τον καφέ μας.

Δεν αφήνουμε τον καφέ μέσα στο σκεύος μας, γιατί η παραγωγική διαδικασία θα συνεχίσει και θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα, με το πέρασμα του χρόνου.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap