Home Barista manual – 3 Βασικά Εργαλεία + 7 Tips

Αξεσουάρ Home Barista

Home Barista manual – 3 Βασικά Εργαλεία + 7 Tips – Part II

Είναι σημαντικό να φροντίζεις, μετά από κάθε παρασκευή καφέ, να καθαρίζεις καλά τον εξοπλισμό σου.

Εάν ο εξοπλισμός σου έχει έλαια ή κατάλοιπα καφέ, τότε στην κούπα σου θα γευθείς δυσάρεστες γεύσεις, όπως πικρά ή «καμένα» χαρακτηριστικά.

Εάν θες να φτιάξεις καφέ φίλτρου, καλό είναι να βρέχεις με ζεστό νερό το φίλτρο, για να απομακρυνθεί η γεύση του χαρτιού, και τον υπόλοιπο εξοπλισμό για να μην έχεις μεγάλες αποκλίσεις στις θερμοκρασίες.

Tip 1: Κράτα τον εξοπλισμό σου καθαρό για να μη γευθείς δυσάρεστα κατάλοιπα καφέ.

Tip 2: Βρέξε με ζεστό νερό το φίλτρο για να απομακρύνεις τη γεύση του χαρτιού.

Τα βασικά «εργαλεία» που χρειάζεται ένας home barista είναι ένας μύλος άλεσης, μια ζυγαριά και ένα θερμόμετρο.

Οι τρεις αυτές μεταβλητές παίζουν καθοριστικό ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα της κούπας μας.

Εργαλείο 1 – Μύλος άλεσης:

Για να είναι ο καφές σου φρέσκος, σου προτείνουμε να τον αλέσεις τη στιγμή που θες να τον παρασκευάσεις.

Όσο πιο φρεσκοκομμένος είναι, τόσο καλύτερο είναι το γευστικό του αποτέλεσμα.

Εάν βέβαια δε διαθέτεις μύλο άλεσης, μπορεί να τον προμηθευτείς αλεσμένο, αλλά έχε υπ΄ όψιν σου ότι επηρεάζει τη γευστική του απόδοση, γι΄ αυτό φρόντισε τουλάχιστον να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος.

Ένας μύλος άλεσης χειρός είναι μια καλή και οικονομική επιλογή για αρχή.

Εάν πάλι θέλεις να προμηθευτείς έναν καλό μύλο, επίλεξε έναν με μαχαίρια και όχι με λεπίδες, καθώς προσφέρει ένα πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Fact 1: Όσο πιο λεπτή είναι η άλεση τόσο πιο πολλά αρώματα και γευστικά χαρακτηριστικά απορροφά το νερό.

Tip 3: Για μια τέλεια κούπα καφέ προμηθεύσου φρεσκοκομμένο και φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ.

Tip 4: Προμηθεύσου έναν μύλο άλεσης χειρός για να αλέσεις όσο καφέ χρειάζεσαι ώστε να παραμένει φρέσκος.

Tip 5:  Αν ο καφές σου είναι ξινός, κάνε την άλεση πιο λεπτή, ενώ αν είναι πικρός κάνε την άλεση πιο χοντρή.

Εργαλείο 2 – Ζυγαριά:

Μια ζυγαριά είναι εξίσου απαραίτητη για να μπορέσεις να μετρήσεις το νερό και τον καφέ που χρησιμοποιείς.

Αυτό, ανάλογα με τη γευστική σου προτίμηση, θα σε βοηθήσει να βρεις την κατάλληλη αναλογία για μια τέλεια κούπα καφέ.

Tip 6: Ζύγιζε το νερό και τον καφέ σου για να βρεις τη σωστή αναλογία, με βάση πάντα τη δική σου γευστική προτίμηση.

Εργαλείο 3 – Θερμόμετρο:

Η θερμοκρασία του νερού είναι επίσης ένας σημαντικό παράγοντας που επηρεάζει το γευστικό αποτέλεσμα της κούπας μας.

Ιδανικά, προτείνουμε θερμοκρασία νερού από 90οC – 96οC.

Ανάλογα πάλι με το δικό σου γούστο, αν ο καφές σου φαίνεται ξινός δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις πιο ζεστό νερό, ενώ αν σου φαίνεται πικρός, δοκίμασε λιγότερο ζεστό νερό.

Tip 7: Φρόντισε η θερμοκρασία του νερού να είναι υψηλή για να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τον καφέ.

Fact 2: Ο χρόνος παρασκευής επηρεάζει το γευστικό προφίλ. Αν η εκχύλιση είναι γρήγορη θα έχει πιο φρουτένιο καφέ, ενώ αν είναι αργή θα έχει περισσότερο σώμα.

Η βάση όμως για όλα τα παραπάνω είναι να προμηθευτείς έναν ποιοτικό καφέ που έχει γευστικά χαρακτηριστικά να δώσει στην κούπα σου. Δοκίμασε λοιπόν έναν από τους specialty Tailor Made καφέδες μας.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap