Home Barista manual – 3 Βασικά Σημεία + 6 Tips

Chemex - Coffee

Home Barista manual – 3 Βασικά Σημεία + 6 Tips – Part I

Θες να φτιάξεις τον αγαπημένο σου specialty καφέ και στο σπίτι; Έχουμε για εσένα το home barista manual με εύκολα αλλά σημαντικά tips.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των επακόλουθων περιορισμών της, περνάμε πλέον αρκετές ώρες στο σπίτι. Γιατί λοιπόν να μην αφιερώσεις λίγο χρόνο στο home barista manual και να απολαμβάνεις έναν τέλειο specialty καφέ και στο σπίτι σου;

Δημιούργησε τη δική σου γωνία παρασκευής καφέ στο σπίτι και γίνε κι εσύ ένας home barista. Πώς να πετύχεις λοιπόν την τέλεια κούπα καφέ;

  1. Κόκκοι καφέ

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεσαι έναν specialty καφέ της δικής σου προτίμησης. Είναι καλύτερο να παίρνεις καφέ σε κόκκο γιατί διατηρεί περισσότερο χρόνο τα αρώματα και τις γεύσεις του. Παρ΄όλα αυτά αν δε διαθέτεις μύλο, πάρε αλεσμένο τον καφέ σου αλλά υπολόγισε να πάρεις τόσο, όσο θα καταναλώσεις σε μια εβδομάδα, για να μη χάσει εντάσεις από το γευστικό του προφίλ. Να θυμάσαι ότι το γευστικό προφίλ του καφέ εξαρτάται κυρίως από το καβούρδισμα του, την άλεση, τη μέθοδο παρασκευής και τη θερμοκρασία του.

Tip 1: Ενημερώσου για τους specialty καφέδες, το καβούρδισμα, το γευστικό προφίλ κ.α.

Tip 2: Στείλε μήνυμα στους ίδιους τους coffee roasters και ζήτησε να σου προτείνουν καφέδες – εξήγησέ τους τι θες – είναι χαρά τους.

  1. Αποθήκευση καφέ

Είναι σημαντικό να αποθηκεύεις τον καφέ σου σωστά ώστε να διατηρήσει το γευστικό του προφίλ και τη φρεσκάδα του. Προμηθεύσου καφέ για σύντομο χρονικό διάστημα ή, ακόμα καλύτερα, κάνε μια συνδρομή καφέ για να είναι πάντα φρεσκοκαβουρδισμένος και φρεσκοκομμένος αλλά και για να μη ξεμείνεις ποτέ από καφέ.

Tip 3: Μην αποθηκεύεις ποτέ τον καφέ στο ψυγείο – απορροφά τα αρώματα των τροφίμων.

Tip 4: Χρησιμοποίησε συσκευασία που κλείνει αεροστεγώς

Tip 5: Αποθήκευσε τη συσκευασία σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από το φως του ηλίου.

  1. Συσκευή παρασκευής

Ανάλογα με το ρόφημα καφέ υπάρχουν πολλές επιλογές συσκευών καφέ. Εάν πίνεις espresso επέλεξε μια οικιακή μηχανή με ικανοποιητικές προδιαγραφές πίεσης και θερμοκρασίας. Όσο υψηλότερες είναι οι μεταβλητές αυτές τόσο αποδοτικότερος θα είναι ο καφές.

Εάν πίνεις καφέ φίλτρου, επέλεξε τη συσκευή ανάλογα με το γευστικό σου γούστο. Οι κύριες συσκευές είναι το Aeropress, τo V60, το Clever Dripper, το Chemex, το French Press, που αφορούν χειροποίητους τρόπους παρασκευής, και η καφετιέρα. Αντίστοιχα με τη μηχανή espresso, όσο καλύτερη είναι η καφετιέρα (π.χ. υψηλές και σταθερές θερμοκρασίες), τόσο καλύτερος θα είναι ο καφές.

Fact 1: Επέλεξε τη μέθοδο pour over, δηλαδή V60 ή Chemex, αν θες διαυγείς γεύσεις στην κούπα σου. Αναδεικνύεται το γευστικό προφίλ και υπογραμμίζονται οι διαφορετικές γεύσεις.

Fact 2:  Επέλεξε τη μέθοδο immersion, δηλαδή Clever dripper ή French Press ή Aeropress, αν θες πλούσιο σώμα στον καφέ σου και έντονες γεύσεις.

Fact 3: Τα έλαια παίζουν ρόλο στο γευστικό προφίλ του καφέ.

Tip 6: Πρόσεξε τα φίλτρα καφέ που χρησιμοποιείς. Κάποια παγιδεύουν περισσότερα έλαια απ΄ ότι άλλα.  

Share via
Copy link
Powered by Social Snap